Den kompakte, klimanøytrale byen

Vi ønsker å satse på sentrum av byen. Bygge i sentrum, ikke på matjorda. Vi ønsker liv i byen. Derfor er det viktig at det ikke kun bygges store leiligheter for seniorer. Vi ønsker at det bygges små leiligheter, som også ungdommen kan kjøpe. Slike grupper vil i større grad gå ut å spise og oppsøke kulturtilbud som kino, kulturhuset, jazzklubber og lignende. Dermed skaper vi liv og aktivitet i byen.

Miljøpartiet De Grønne vil:
At det skal bygges flere små leiligheter som unge og barnefamilier kan kjøpe.

At det etableres lavterskel møteplasser og at vi får liv i byen større deler av døgnet.

At det skal være så godt mobilitetstilbud at flere kan klare seg uten å eie en bil.

Fremstille lokale prognoser for hvordan klimaet i Sandnes vil endre seg over tid, og hvilke lokale konsekvenser det vil ha.

At kommunens klimaplan fungerer som styringsdokument for øvrig planarbeid og drift.

Sikre at klimaplanen rulleres og oppdateres regelmessig, helst sammen med den årlige budsjettbehandlingen

Sikre at klimabudsjettet blir et reelt styringsverktøy slik at Sandnes når det vedtatte målet om 55 % kutt i kommunens klimautslipp innen 2030.

Innføre indikatorer og bærekraftmål med vekt på klima, natur og livskvalitet i forbindelse med Sandnes-budsjettet, og innføre en årlig behandling i bystyret om status og nye tiltak for å nå målene.

Vekte miljø- og klimahensyn likt med pris som standard i alle anbud

Melde Sandnes inn i The Covenant of Mayors for Climate and Energy

Inngå partnerskap med FutureBuilt. FutureBuilt promoterer den bærekraftige nullutslippsbyen, og gjør dette i samarbeid med kommuner som har avtale, og med firma som ønsker drahjelp for å bygge slike bygninger.

I år med ekstraordinært høy strømpris skal det tas ut ekstraordinært utbytte fra Lyse. Disse midlene går inn i et klimafond som finansierer ENØK-tiltak for private, næringsdrivende og det offentlige.

At alle byggeplasser i kommunen skal bli fossilfrie.

At arbeidsplassintensive bygg skal ligge i sentrum, med tilknytning til høyverdig kollektivtilbud.

Bruke plan- og arealreguleringen for å legge til rette for digital infrastruktur som styrker utviklingen av smartbyen.

Arbeide med å definere et byromsnettverk innenfor prioritert byutviklingsakse som ivaretar idealet om “1 minutts-byen”. Konseptet legger vekt på å ha optimal skjønnhet og utnyttelse av byrom i umiddelbar nærhet til der man bor.

At industriutbygging på Sviland skal forbeholdes grønne, fornybare næringer.

Etablere kommunale støtteordninger for å skifte gamle vinduer, oppgradere til smarte varmtvannsberedere, varmepumper, smartstyring, energilagring og andre tiltak som kan bidra til å redusere effekttopper og til generell energisparing.

Arbeide for å etablere kommunale støtteordninger der innbyggere selv kan søke om og installere privat strømproduksjon, samt sørge for et regelverk som muliggjør dette.