Kultur der du bor

I dag finnes det meste av Sandnes’ underholdningstilbud i sentrum. Kortreiste kunst- og kulturopplevelser og aktivitet styrker nærmiljøet, øker lokal tilhørighet og kan bidra til mindre transportbehov.

De ulike kulturinstitusjonene er spredt mellom flere kommuner, men har i større grad en tematisk ulikhet enn en lokal tilhørighet. Eksempelvis er Vitenfabrikken i Sandnes, Stavanger kunstmuseum, Stavanger konserthus, Rogaland teater og så videre alle institusjoner som dekker hele byområdet rundt Stavanger og Sandnes mens de forholder seg til ulike bevilgningsgivere og finansieres gjennom kommunen de tilfeldigvis er lokalisert i. For å gi innbyggerne i storbyregionen et godt, bredt kulturtilbud er det viktig at de ulike kommunene kan tenke felles om sin kultursatsning og ha en kulturpolitikk som anerkjenner at fra kulturbrukerperspektivet er kommunegrensene ikke relevante og spesielt Sandnes og Stavanger bør se helhetlig på hvilket kulturtilbud de til sammen kan gi og støtte opp om.

Miljøpartiet De Grønne vil:

Etablere bydelsnære kulturmøteplasser over hele byen.

Fremme kortreiste kulturaktiviteter som teaterscener, ulike verksteder, og lokale utstillinger og festivaler.

Lage en handlingsplan for gatekunst som ledd i fornyelsen av Sandnes sentrum. Etablere et senter for gatekunst, og legge til rette for flere malevegger og gjerder i hele byen. Det skal realiseres minst 20 gatekunstprosjekter i løpet av kommunestyreperioden.

Utsmykke bydelenes parker med kunst.

Legge til rette for sambruk og tilrettelegging for kulturell virksomhet i offentlige (ny)bygg.

Gå i bresjen for en helhetlig regional tilnærming til kulturfeltet som tar hensyn til at folk bruker kulturinstitusjoner på tvers av kommunegrenser.

Over tid styrke den byhistoriske delen av Vitenfabrikkens arbeid.

Ivareta og styrke gode etablerte ordninger som «Den kulturelle skolesekken» og «Den kulturelle spaserstokken».

Innføre en ordning for salg av restebilletter til redusert pris til arrangementer på Sandnes Kulturhus og KINOKINO.

Etablere Kulturmillionen, midler som etter søknad raskt kan tildeles aktører som vil gi publikum positive kulturopplevelser og stimulere til nyskapning, forbedring, og vekst i kommunens kulturliv.

Jobbe for at flere gater og plasser i kommunen får kvinnenavn.

I sommerhalvåret ha gratiskonserter, faste kvelder hver uke på Ruten, med fokus på lokale artister.