Parker, friområder og naturmangfold

Sandnes har svært god beliggenhet, omkranset av skog og fjord, men er også landets dårligste kommune når det kommer til nedbygging av matjord. Høy befolkningsvekst og kommunesammenslåing gir muligheter, men krever også gode planer og strategier for
ivaretakelse og restaurering av vann- og luftkvalitet, biologisk mangfold og grøntareal. Klimaendringene gjør at vi må tenke nytt og smart, slik at vi kan gjøre samfunnet robust mot kraftigere og hyppigere nedbør.

Miljøpartiet De Grønne vil:
Beskytte biologisk viktige områder, parker og friområder mot utbygging gjennom nye bestemmelser til anleggs- og riggområder.

Åpne for at lokale initiativ gjennom velforeninger kan ta over kommunale områder som til eksempel forfalne og ubrukte lekeplasser til andelsbruk, parsellhager eller lignende.

Kartlegge og innføre urbant naturvern av områder med høy biologisk verdi.

Beplante parker med bie- og humlevennlige planter, samt matnyttige busker og trær og hindre unødvendig kantslått, for å bevare økologisk viktige pollinerende insekter. Lage kunstige dammer som fungerer som klekkeområder for insekter.

Inkludere Maudlands-området, området mellom Bersagel og Vårlivarden og Horve, Veralandområdet og Bynut-området i «Sandnesmarkå». Grensene for disse områdene må defineres og sikres.

Sikre viktige friluftsområder mot framtidig utbygging ved at de båndlegges til friluftslivsformål eller kjøpes opp. Store friluftsområder vil være et stort aktivum i en framtidig byutvikling i Sandnes.

Etablere en egen grønnstruktur gjennom både nye og etablerte boligområder og bydeler, i form av et nettverk av grønne korridorer og traseer, som skal ha direkte tilknytning til markaområdene. Etablere en sammenhengende «grønn korridor» gjennom kommunene fra Randaberg i nord til Jæren i sør.

Tilrettelegge parker, turstier, grønne korridorer, lysløyper, parkering, skilting etc. Dette skal prioriteres på linje med idrettshaller og nærmiljøanlegg. Sikre at de åpne områdene nord for Fjogstadveien forblir uberørt.

Utvikle parkeringstilbudet på Li der veien går opp mot Lifjell.

Iverksette vernetiltak som drenering, steinsetting, etc. for å bøte på den økende slitasjen på terrenget i området Hana-Gramstad-Lifjell.

Prioritere ikke-kjemisk bekjempning av «ugress», ved f.eks. brenning eller plukking fremfor bruk av sprøytemidler

Utstyre flere offentlige bygg med hekkekasser som er tilpasset til hullrugende fugler

Forsiktig fortetting gjennom ny regulering av eksisterende hyttefelt fremfor å åpne nye.

Fokus på opprydning i privatrettslige avtaler, samt krav om og tilrettelegging for felles løsninger for alt fra parkering til sosiale samlingspunkt og brygge/badeplasser.

Vurdere å opprette areal omsluttet av «langsiktig grense for landbruk» også øst i kommunen