Urbant landbruk

Urbant landbruk kan gi både kunnskap, glede, og ikke minst kortreist og sunn mat. Parsell- og kolonihagene er allerede gode møteplasser og læringsarenaer. Vi ønsker å styrke mulighetene for å dyrke mat i byen. Vi vil arbeide for at skolene kan etablere det de hadde før, skolehager. Vi vil at kommunen skal tilrettelegge for at tilgjengelige parseller stilles til disposisjon for skoler og barnehager. Vi tror at både voksne og barn vil finne det berikende å få slik kunnskap. Kortreist og giftfri mat bidrar positivt i klimaregnskapet og helsen. Selvforsyning av mat er viktig for Miljøpartiet De Grønne. Det gjør at vi selv kan bestemme dyrkingsmåte og forebygge hva vi får i oss av giftstof er. Det finnes mange muligheter til kreativt å utnytte byens og bygdas områder til lokal matproduksjon, og derfor ønsker vi å tilrettelegge for småskaladyrking over hele byen. Det er viktig for MDG Sandnes å verne matjorda. Vi ønsker å puste nytt liv i alle de små gårdsbrukene vi har i kommunen, ved at småbruk helt eller delvis brukes til andelslag åpnes en ny næringsvei for bøndene.

Miljøpartiet De Grønne vil:
Øke selvforsyningsgraden og tilrettelegge for at flere kan dyrke sin egen mat eller få kjøpt kortreist mat

Forbedre vilkårene for bonden slik at jordbruk kan drives på en energieffektiv og økonomisk bærekraftig måte. Vi vil unngå at økonomiske betingelser for bonden blir så dårlige at landbruksproduksjonen legges ned og at jorda i stedet bygges ned.

Gi støtte til montering av solcellepaneler på driftsbygninger.

Sikre eksisterende parsellhager og legge til rette for nye.

Avsette midler til flere skolehager.

Etablere et kompetansesenter for småskala landbruk i bygd og by.

Etablere parsellhager i forbindelse med sykehjem

Legge til rette for flere takhager.

Tilby innbyggerne gratis kurs i kompostering, bokashi, biokull, bygging av egen jord, og bærekraftig dyrking i egen hage.

Opprette en stilling som bybonde etter modell fra Oslo og Bergen.

Fremme regenerativt jordbruk, som fanger co2 og gir god grøde.